animated-greece-flag-image-0011

u

Αγγελάκης Μανώλης ΣΥΜΒΑΣΗ ΝΤΡΟΠΗΣ

ΣΥΜΒΑΣΗ ΝΤΡΟΠΗΣ
Εκπρόσωπος Εργαζομένων στο Δ.Σ. ΕΥΔΑΠ
Αγγελάκης Μανώλης
Αθήνα, 15 Ιανουαρίου 2019

ΣΥΜΒΑΣΗ ΝΤΡΟΠΗΣ

Υπογράφηκε τελικά η Συλλογική Σύμβαση μειώσεων και περικοπών, που δεσμεύει για τα επόμενα 2,5 χρόνια όλους τους εργαζόμενους. Μία Συλλογική Σύμβαση ντροπής και κοροϊδίας, που επιμελώς αποκρύπτουν όλοι όσοι τη ψήφισαν και το μόνο που κατάφεραν ήταν να προσφέρουν απλόχερα πολύτιμες υπηρεσίες στο Υπερταμείο, την υπό διάλυση Κυβέρνηση και Διοίκηση.
Η Σύμβαση αυτή δεν επιλύει κανένα από τα αιτήματα μας που ήταν σε διαπραγμάτευση:
επαναφορά των μισθολογικών ωριμάνσεων (3ετίες)
μισθολογική προώθηση όλου του προσωπικού
έξοδα μετακίνησης του προσωπικού (80 ευρώ το μήνα)
εξασφάλιση των κουπονιών
ένταξη στο τακτικό προσωπικό της ΕΥΔΑΠ των ιατρών, των μηχανικών και των υδρονομέων, οι οποίοι πλέον κινδυνεύουν με απόλυση
και επιπλέον κόβει οριστικά την παροχή διατακτικών τροφής (κουπόνια 1552 ευρώ το χρόνο αφορολόγητα), την ωφέλεια (η τελευταία θα δοθεί σε λίγες μέρες, 1500 ευρώ μικτά σε κάθε εργαζόμενο), και αποκλείει οριστικά κάθε μελλοντική μας διεκδίκηση. Με αυτή τη Σύμβαση, ο μόνος κερδισμένος είναι η εφορία, αφού θα ισοπεδώσει ακόμη περισσότερα τα εισοδήματά μας.
Οφείλω να σας ενημερώσω ότι η Συλλογική Σύμβαση που υπογράφηκε ΔΕΝ είναι αυτή που ψήφισε η ΟΜΕ και το ΔΣ, αλλά είναι ένα κείμενο αλλαγμένο, πολύ πιο επιβαρυντικό για τους εργαζόμενους, το οποίο δεν πήρε την έγκριση κανενός και φτιάχτηκε μετά το ΔΣ. Το κείμενο που υπογράφτηκε δεν πήρε ποτέ την έγκριση της ΟΜΕ, και συντάχθηκε μετά το ΔΣ απο τους γνωστούς συνδικαλιστές μαζί με τη Διοίκηση και συνεπώς στερείται κάθε νομιμότητας.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Σύμβαση στο άρθρο 3, “Μετά την ενσωμάτωση (της ΑΤΑ), θα εφαρμοστούν οι κανόνες, ο τρόπος και οι διαδικασίες του Μισθολογίου της ΕΥΔΑΠ που ισχύουν την 31.12.2018 και καθορίζουν τους δικαιούχους των επιδομάτων και τα αντίστοιχα ποσοστά. (Όπως ορίζεται από το Ν. 4024/2011). Ακολούθως η ΕΥΔΑΠ θα πραγματοποιεί επί του συνόλου των τακτικών μηνιαίων αποδοχών και περικοπή 8%”.
Ναι συνάδελφοι, καλά διαβάσατε, υπέγραψαν και επιπλέον 8% περικοπή και παραμονή στον μνημονιακό Ν. 4024/2011, ΑΦΟΥ αυτός έχει λήξει!
Υπέγραψαν συνειδητά, βιαστικά και με μεγάλη υποκρισία, προσπαθώντας να πείσουν και τους ίδιους τους τους εαυτούς αλλά και τους εργαζόμενους, για τα “θετικά αποτελέσματα” της Σύμβασης. Είναι οι ίδιοι που σε τρεις διαδοχικές Συλλογικές Συμβάσεις (2012,2015,2018) είχαν υπογράψει την επαναφορά των μισθών, αλλά τώρα άλλαξαν γνώμη για μία ακόμη φορά. Αυτοαναιρούνται και κοροϊδεύουν κατάμουτρα όλους μας, ενώ είναι οι πρώτοι και μοναδικοί που υπέγραψαν Σύμβαση με μεγάλες περικοπές, την στιγμή που έχει λήξει ο νόμος!
Υπέγραψαν την πλήρη εκ νέου εφαρμογή της ανακοίνωσης Μπάρδη του 2012, αρ. 19, με μείωση 35% και άλλες 22 μειώσεις στις αποδοχές μας, που ήταν και αυτή που μας έβαλε τις μνημονιακές περικοπές και εξόντωνε κυριολεκτικά τις περισσότερες κατηγορίες εργαζομένων.
ΣΥΜΜΑΧΙΑ, ΣΕΚΕΣ, “ΔΑΚΕ”, είναι αυτοί που βγάζανε συνδικαλιστικές κορώνες κατά των μνημονίων και χτίσανε συνδικαλιστικές καριέρες εξαπατώντας τους συναδέλφους και ζητώντας τις περικοπές πίσω. Με την υπογραφή τους όμως έβαλαν τέλος στα αντιμνημονιακά παραμύθια τους, με τα οποία εκμεταλλεύτηκαν την οργή και το δίκαιο των εργαζομένων.
Αρκετοί από αυτούς που υπέγραψαν, είναι οι ίδιοι που πήγαν στα δικαστήρια με τα χρήματα της ΟΜΕ, και λαμβάνουν για τον εαυτό τους, όλες τις αποδοχές προ του Ν. 4024/2011, αλλά για όλους εσάς αδιαφόρησαν πλήρως και σας καταδίκασαν σε μόνιμες μειώσεις. Υπέγραψαν τη Σύμβαση, χωρίς έγκριση και εξουσιοδότηση από κανέναν Σύλλογο της ΕΥΔΑΠ αφού δεν μπήκαν καν στον κόπο να τους ρωτήσουν επί του θέματος.
Ο μεγαλύτερος Σύλλογος της ΕΥΔΑΠ, ο Σύλλογος Προσωπικού, μετά την υπογραφή της Σύμβασης, έχει ήδη αντιδράσει και απαιτεί να πάψουν όλες οι περικοπές του Ν. 4024/2011 και να επανέλθουν άμεσα οι μισθοί όλων των εργαζομένων. Θα προβεί σε εξώδικη διαμαρτυρία και σε όλες τις απαραίτητες νομικές ενέργειες.
Θέλω να σας ενημερώσω επίσης ότι ζήτησα τα αναλυτικά οικονομικά στοιχεία σε περίπτωση που οι μισθοί επανέρχονταν στα προ Ν. 4024/2011 επίπεδα αλλά και για τη Σύμβαση που τελικά υπογράφηκε, τόσο με επιστολή μου προς τη Διοίκηση, όσο και κατά τη διάρκεια της Συνεδρίασης. Δεν πήρα κανένα στοιχείο από τη Διοίκηση, αφού όπως αποδείχθηκε δεν έχει γίνει καμία οικονομική μελέτη επί του θέματος και η Διοίκηση έχει μαύρα μεσάνυχτα, όσον αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα.
Βέβαια για να αυξήσει όλες τις εργολαβίες, τις προμήθειες, τις δαπάνες και τους εξωτερικούς Συμβούλους, έχει κάνει μελέτη και μια χαρά βγήκαν οι αριθμοί και τα ποσά. Το πρόβλημα για τη “φιλεργατική Διοίκηση” Μπενίση, προκύπτει μόνο όταν πρόκειται να δώσουν στους εργαζόμενους αυτά που νόμιμα δικαιούνται και πρέπει να τους επιστραφούν.
Η απόλυτη ένδειξη του πανικού στον οποίο βρίσκονται, είναι η συνάντηση στην οποία κάλεσε τους εργαζόμενους ο Διευθύνοντας Σύμβουλος. Σε αυτήν τη συνάντηση απλά μας επιβεβαίωσε τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται, αλλά και την αμηχανία του, αφού έφτασε στο σημείο, χάνοντας την ψυχραιμία του, να προσβάλλει και συναδέλφους, χωρίς καν να τους αφήσει να εκφράσουν την άποψη τους. Τόνισε δε ότι για να μη διαταραχθεί η τάξη (του Υπερταμείου και των μνημονίων) δεν μπορεί να δώσει τα 25 εκ. ευρώ που δικαιούνται οι συνάδελφοι (ενώ η ΕΥΔΑΠ είναι κερδοφόρα και έχει υψηλά αποθεματικά), αλλά μόνο 2 εκ. ευρώ. Στην ουσία μας κάλεσε σε μια προεκλογική ομιλία της δήθεν αντιμνημονιακής Κυβέρνησης που εκπροσωπεί, για να μαζέψει τα ασυμμάζευτα, μαζί με ψήφους, μέσα σε ένα κλίμα πανικού και φόβου.
Αγαπητοί συνάδελφοι, η συνεπής θέση και πορεία μου όλα αυτά τα χρόνια, δεν μου επέτρεψαν και δε θα μου επιτρέψουν ποτέ, να κάνω οτιδήποτε βρίσκεται κόντρα στα συμφέροντά σας και τις διεκδικήσεις σας. Γνωρίζω καλά ότι αυτό ενοχλεί κάποιους που αποφασίζουν μόνο βάσει εξυπηρετήσεων και ότι για αυτούς, αποτελώ στόχο επιθέσεων και ύβρεων, επειδή διαχρονικά θέτω τους εργαζόμενους πάνω από το προσωπικό και κομματικό συμφέρον.
Όλοι εσείς όμως οι εργαζόμενοι της ΕΥΔΑΠ, δεν είστε επαίτες και δεν περιμένετε την ελεημοσύνη κανενός! Είστε όλοι περήφανοι, αξιοπρεπείς και ικανοί και δεν πρέπει να δέχεστε τα ελάχιστα που κάποιοι θέλουν να σας δώσουν!

Για μία ακόμη φορά εσείς θα είστε οι τελικοί κριτές όλων μας, αλλά και της Σύμβασης!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου