animated-greece-flag-image-0011

u

ΜΑΝΩΛΗΣ ΑΓΓΕΛΑΚΗΣ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΣΩ ΟΛΟΤΑΧΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

Αθήνα, 1 Ιουνίου  2017
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΠΡΟΣΩ ΟΛΟΤΑΧΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

Στις 24/05/2017 δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 1751/Β η ΚΥΑ 135275 που οδηγεί στην πλήρη εμπορευματοποίηση του νερού και προσθέτει ένα επιπλέον χαράτσι στις πλάτες των Ελλήνων.  Συγκεκριμένα:

Το νερό με την ΚΥΑ 135275 αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα και όχι ως κοινωνικό αγαθό.
Η ΚΥΑ διατηρεί το θεσμικό πλαίσιο ανταποδοτικής διαχείρισης του νερού και οδηγεί σε ένα πρόσθετο κόστος παροχής νερού για τους πολίτες.  Αυτό σημαίνει ότι στο ισχύον κάθε φορά τιμολόγιο θα προστεθεί με διακριτό τρόπο το ποσό του τέλους αυτού.  Ειδικά τις ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ τις μετατρέπει σε ένα είδος καθαρά εισπρακτικού μηχανισμού αυξάνοντας σημαντικά το λογαριασμό που θα φτάνει στους πολίτες.

Πρόσω ολοταχώς για το ξεπούλημα του νερού
Η κυκλοφορία της συγκεκριμένης ΚΥΑ είναι ένα από τα προαπαιτούμενα που πρόσφατα υπέγραψε η κυβέρνηση με τους δανειστές στο τεχνικό μνημόνιο των 53 σελίδων και έχει σαφή στόχο να υποβοηθήσει τις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης.  Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα και στα άρθρα 3 και 8,  όπου αναφέρεται ρητώς ότι  εκτός των δημόσιων και δημοτικών φορέων, των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου και των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης, πάροχοι είναι και λοιποί φορείς.
Οι μεγαλύτεροι πάροχοι υπηρεσιών νερού ύδρευσης και αποχέτευσης στη χώρα, ΕΥΔΑΠ ΑΕ και ΕΥΑΘ ΑΕ που ρητά κατονομάζονται στα παραπάνω άρθρα, είναι εταιρείες που το ποσοστό συμμετοχής του δημοσίου σε αυτές έχει περάσει στο υπερταμείο προκειμένου να πουληθεί σε επενδυτές.  Επομένως είναι φανερό ότι  καθόλου δεν διασφαλίζεται ο δημόσιος χαρακτήρας αυτών των υπηρεσιών αλλά αντίθετα θεσμοθετείται η δυνατότητα πλέον, οποιοσδήποτε ιδιωτικός φορέας να παρέχει  υπηρεσίες  χρήσης νερού, με απλά λόγια η ΚΥΑ προχωρά  τη σχεδιαζόμενη ιδιωτικοποίηση του νερού.  Οι Έλληνες με το νέο χαράτσι στο νερό θα χρηματοδοτούν τα επενδυτικά σχέδια του παρόχου προκειμένου να μπορεί να παρέχει υπηρεσίες νερού.  

Οι ρυθμίσεις αυτές είναι αντισυνταγματικές.
Το σύνολο της συγκεκριμένης ΚΥΑ  ακυρώνει τη Συνταγματική πρόνοια για το νερό.
Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο ο πολίτης δε δικαιούται παροχή υπηρεσιών κοινής ωφέλειας από δημόσιους φορείς προκειμένου να έχει πρόσβαση στο δημόσιο, κοινωνικό αγαθό που λέγεται νερό.

Οι πολίτες θα πληρώσουν ακριβά τις ρυθμίσεις αυτές
Οι Έλληνες θα πληρώνουν πολύ ακριβά το νερό και την αποχέτευση σε όλες τις περιοχές της χώρας.  Κάθε τέτοια προσπάθεια θα έπρεπε  να λαμβάνει υπόψη τις κατά τόπους ιδιαιτερότητες και ανάγκες αλλά και την οικονομική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας.  Για παράδειγμα η επιβολή αυτού του τέλους σε νησιωτικές περιοχές ή σε αμιγώς αγροτικές περιοχές είναι βέβαιο ότι θα εξοντώσει οικονομικά τους πολίτες.  Προσθέτει ένα μεγάλο βάρος ειδικά στους αγρότες οι οποίοι ήδη έχουν πληγεί σημαντικά από τα μνημονιακά μέτρα.
Από την άλλη πλευρά ενώ ισχυρίζεται ότι καλύπτει "όλες τις χρήσεις ύδατος και όλους τους παρόχους υπηρεσιών ύδατος", εξαιρεί τις "υπηρεσίες ύδατος για ενεργειακή χρήση", δηλαδή τη χρήση του νερού από τους μεγάλους ομίλους για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ευνοώντας έτσι τους αγοραστές της ΔΕΗ για παράδειγμα.

Πρόκειται για συνεχόμενη αύξηση κάθε χρόνο.
Το επιπλέον αυτό κόστος θα αναπροσαρμόζεται, όπως σαφώς αναφέρεται, κάθε χρόνο.  «…έτσι ώστε το συνολικό κόστος των υπηρεσιών ύδατος να ανακτάται από τα προσδιοριζόμενα (κάθε χρόνο επικαιροποιημένα) τιμολόγια των παρόχων προς τον τελικό χρήστη.»

Η ΚΥΑ θίγει άμεσα τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες
Όσον αφορά το κοινωνικό πρόσημο των νέων τιμολογίων, στις διατάξεις της ΚΥΑ αποσαφηνίζεται ότι η δυνατότητα εφαρμογής μειωμένου τιμολόγιου δεν μπορεί να γίνει σε βάρος της επιδιωκόμενης πλήρους ανάκτησης κόστους.  Δηλαδή η όποια κοινωνική πολιτική έχει υλοποιηθεί τα τελευταία χρόνια από την ΕΥΔΑΠ για παράδειγμα, παύει πια να ισχύει.
Όλα τα παραπάνω θα υλοποιηθούν μέχρι τέλος του 2017 που σημαίνει οι πρώτοι φουσκωμένοι λογαριασμοί θα σταλούν Ιανουάριο του 2018, όταν θα ξεκινούν και επισήμως οι διαδικασίες πώλησης της ΕΥΔΑΠ.

Η κυβέρνηση υλοποιεί το μεγαλύτερο ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, με την ιδιωτικοποίηση του νερού και την κατακόρυφη αύξηση των λογαριασμών θα στερήσει ουσιαστικά την πρόσβαση σε άριστης ποιότητας και προσιτής τιμής ύδρευσης και αποχέτευσης στους πολίτες.

Μπροστά σε αυτά τα δεδομένα κανείς δεν μπορεί και δεν πρέπει να μείνει αμέτοχος στον αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του φυσικού και κοινωνικού αγαθού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου