animated-greece-flag-image-0011

u

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΕΥΘΥΝΟΝΤΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΤΗΣ ΕΥΔΑΠ

16 ΜΑΙΟΥ 2017

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ



Την 9.5.2017 πραγματοποιήσαμε συνάντηση με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΥΔΑΠ κ. Γιάννη Μπενίση, κατά τη διάρκεια της οποίας τέθηκαν όλα τα σοβαρά θέματα που απασχολούν τους εργαζόμενους.

Συγκεκριμένα:

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ : ΤΑΙΠΕΔ ΚΑΙ ΕΔΗΣ
Με δεδομένη πλέον την πορεία προς την πώληση του ποσοστού 11 % των μετοχών της ΕΥΔΑΠ που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ, την ένταξή μας στον ΕΔΗΣ αλλά και τη δέσμευση της κυβέρνησης στο πρόσφατο τεχνικό μνημόνιο με τους δανειστές στο οποίο αναφέρεται «Η κυβέρνηση δεσμεύεται να διευκολύνει τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης και να ολοκληρώσει όλες τις απαραίτητες κυβερνητικές ενέργειες για να επιτρέψει την επιτυχή εκτέλεση των προσφορών.», η πώληση της ΕΥΔΑΠ ήταν το πρώτο ζήτημα που θέσαμε.
Επισημάναμε ότι το Υπερταμείο όπου θα μεταφερθεί το 50% δεν είναι Δημόσιο αλλά θα βρίσκεται στα χέρια των δανειστών για 99 χρόνια.
Πέραν όλων των άλλων οι αναφορές στο τεχνικό μνημόνιο περί νέας τιμολογιακής πολιτικής, απελευθέρωσης της αγοράς και κατάργησης των μονοπωλίων στην αγορά νερού, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού.
Με την ψήφιση του 4ου μνημονίου , θα μιλάμε για κρατικές επιχειρήσεις, με ιδιωτικό μάνατζμεντ.  Αλλά θα μιλάμε επίσης για αλλαγές στους εσωτερικούς τους κανονισμούς, μείωση μισθολογικού κόστους, εξορθολογισμό στο προσωπικό και μεσομακροπρόθεσμα ακόμη και απολύσεις, απόφαση που όπως φαίνεται η κυβέρνηση θεώρησε  απαραίτητη όταν συμφώνησε με τους δανειστές το 4ο  μνημόνιο, προκειμένου οι εταιρείες ύδρευσης να αποτελέσουν ελκυστικό προϊόν για τους μελλοντικούς ιδιώτες επενδυτές.
Αυτό σημαίνει ότι τον έλεγχο, ξεκάθαρα πια έχουν οι δανειστές και το Υπερταμείο.

ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΕΣ (ΤΡΙΕΤΙΕΣ)
Ρωτήσαμε τον κ. Μπενίση γιατί ενώ έχουν περάσει σαράντα ημέρες από την κατάθεση σχετικής επιστολής από τον Εκπρόσωπο Εργαζομένων στο ΔΣ στον ίδιο και παρά το γεγονός ότι υπάρχουν θετικές γνωμοδοτήσεις έγκριτων νομικών, η ΕΥΔΑΠ δεν έχει απαντήσει ακόμα στο τόσο σημαντικό αυτό θέμα, που αφορά το σύνολο των εργαζομένων.
Απέφυγε να μας δώσει ξεκάθαρη απάντηση και δηλώσαμε ότι ως παράταξη δεν θα αποδεχτούμε τακτικές καθυστέρησης που μπορεί να οδηγήσουν στην απώλεια των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Θεωρούμε ότι καθήκον της Διοίκησης και των υπηρεσιακών παραγόντων είναι να ασχολούνται με τα προβλήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους και να τα επιλύει, ειδικά αυτή την περίοδο που όλοι μας έχουμε υποστεί σημαντικές απώλειες στα εργασιακά μας δικαιώματα. 

Απόδοση τιμήματος ακατέργαστου νερού στην ΕΥΔΑΠ ΠΑΓΙΩΝ
Σύμφωνα με την Απόφαση ΔΣ της ΕΥΔΑΠ ΠΑΓΙΩΝ 15/4.4.2017, το ποσό που απαιτούν για το διάστημα Ιούλιος 2013 έως Μάρτιος 2017 ανέρχεται στο ποσό των 133.590.408,00.  Όπως προέκυψε στη συνάντηση η Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ δεν έχει απαντήσει μέχρι σήμερα.  Το ζήτημα αυτό είναι εξαιρετικά σοβαρό και τονίσαμε ότι η Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ θα πρέπει άμεσα να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να διασφαλίσει τα συμφέροντα της Εταιρείας.
Με αφορμή αυτό το τόσο σοβαρό ζήτημα εκφράσαμε την έντονη ανησυχία μας γα την μείωση κερδοφορίας 45% για το 2016 και τις ενδεχόμενες αρνητικές επιπτώσεις για την Εταιρεία και τους εργαζόμενους, κυρίως εν όψει της ένταξης μας στο ΕΔΗΣ.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΕΥΔΑΠ
Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία, οι προσφυγές σε  μέτρα αναγκαστικής είσπραξης και κατασχέσεις αυξήθηκαν με ιλιγγιώδη ρυθμό από 1100 το 2011 στις 7500 το 2017.
Εκφράσαμε την έντονη αντίθεσή μας σε τέτοιου είδους πρακτικές για ποσά ακόμα και κάτω των 600 €.  Μια πολιτική κατασχέσεων σε μια κοινωνία που υποφέρει από τα μέτρα των μνημονίων δεν αρμόζει στο δημόσιο χαρακτήρα της ΕΥΔΑΠ την ώρα που διαφημίζουμε το κοινωνικό της πρόσωπο.
Πέραν τούτου, τον Απρίλιο του 2017, δόθηκε εντολή της Διοίκησης για διακοπή υδροδότησης σε νοικοκυριά χωρίς προειδοποίηση ακόμα και για ποσά πάνω από 100 €.  Την ώρα που οι συμπολίτες μας χειμάζονται από την κρίση και δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν αυτό είναι αδιανόητο η Διοίκηση να λαμβάνει τέτοιες αποφάσεις.  Ο κ. Μπενίσης απάντησε πως είναι αναγκασμένος να προβαίνει σε τέτοια μέτρα γιατί οι οφειλές έχουν εκτοξευθεί την τελευταία διετία.  Του θυμίζουμε πως δεν φταίνε οι πολίτες για αυτό .

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
Σχετικά με τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού ένα χρόνο μετά τη σχετική Απόφαση του ΔΣ της ΕΥΔΑΠ, ο κ. Μπενίσης μας ενημέρωσε ότι υπάρχει ζήτημα σχετικά με τα όρια ηλικίας. Επισημάναμε ότι αυτή η καθυστέρηση έχει αρνητικές επιπτώσεις για την Εταιρεία.
Θέσαμε το ζήτημα των εργαζομένων διαφορετικών ταχυτήτων στην ΕΥΔΑΠ ενώ κάνουν  την ίδια δουλειά με τους μόνιμους συναδέλφους, για να πάρουμε την απάντηση ότι όσο δεν μπορούμε να κάνουμε μόνιμες προσλήψεις αναγκαστικά θα εργαζόμαστε με αυτόν τον τρόπο.  Η θέση της Παράταξής μας είναι ίσοι όροι εργασίας για όλους τους εργαζόμενους.
  • Υδρονομείς
Παρά την πρόσφατη θετική Απόφαση του ΔΣ,  δεν έχει επιτευχθεί η οριστική λύση στο θέμα αυτό.  Θεωρούμε ότι το ζήτημα αυτό πρέπει να λυθεί άμεσα και να προχωρήσει το ΔΣ στην υπογραφή των συμβάσεών τους ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου όπως ισχύει για όλους όσους δικαιώθηκαν δικαστικά.  Ο κ. Μπενίσης μας ενημέρωσε ότι θα αναμένει την απάντηση του ΑΣΕΠ.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΔΙΑΦΟΡΑΣ ΕΦΑΠΑΞ
Θέσαμε το ζήτημα του μη υπολογισμού της αναλογίας των δώρων στην καταβολή του εφάπαξ.  Με δεδομένο ότι υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις που μας  δικαιώνουν θα πρέπει άμεσα η Διοίκηση να εισάγει το θέμα στο ΔΣ και να ληφθεί απόφαση μιας και το συγκεκριμένο θέμα αφορά όλους τους εργαζόμενους.

Συνεχίζουμε με αποκλειστικό στόχο, όπως κάνουμε όλα τα προηγούμενα χρόνια, την επίλυση των προβλημάτων που αφορούν τους εργαζομένους.
 
Για το Δ.Σ.
 
Ο Πρόεδρος


Αγγελάκης Μανώλης
Ο Γεν. Γραμματέας


Σινιώρης Γιώργος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου