animated-greece-flag-image-0011

u

Ενημέρωση - Δήλωση Γιώργου Σινιώρη



Γιώργος Σινιώρης
τ. ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ
Τρίτη 26-02-2019
Προς
Όλους τους Συναδέλφους
Ενημέρωση - Δήλωση Γιώργου Σινιώρη
Τη δεδομένη χρονική στιγμή, δυστυχώς έχουν συσσωρευτεί πάνω από την Εταιρεία και τους Εργαζόμενους, τα μαύρα σύννεφα της περαιτέρω Ιδιωτικοποίησης, του Υπερταμείου καθώς και η αλλαγή στάσης της «φιλεργατικής» Διοίκησης με πληθώρα πράξεων που απαξιώνουν τους εργαζόμενους όπως: προσωπικά δεδομένα, κάρτες παρακολούθησης προσωπικού, ποινικοποίηση δεκάδων συναδέλφων με εσωτερικούς ελέγχους, μείωση βαθμών αξιολογήσεων στα φύλλα ποιότητας χωρίς αιτιολόγηση, επιχείρηση απαξίωσης μη αρεστών συνδικαλιστών, μη τήρηση των ΕΣΣΕ που έχει υπογράψει (ΕΣΣΕ 2012,2015,2018), μη συνέχιση χορήγησης κουπονιών σίτισης που έχουν κατοχυρωθεί από την σύμβαση του 2015, συμμετοχή της εναντίον της προσφυγής που κατέθεσαν οι εργαζόμενοι κατά του Υπερταμείου και πολλά άλλα.
Όλοι γνωρίζετε ότι εδώ και αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα υπάρχει μια συνεχής εσωστρέφεια όσον αφορά τη λειτουργία της ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ, με σφοδρές αντιπαραθέσεις μεταξύ των παρατάξεων στο συνδικάτο της ΕΥΔΑΠ, με αφορμή την οικονομική διαχείριση αλλά και κύριο στόχο τη διοίκηση της ΟΜΕ.
Τώρα που επιβάλλεται οι εργαζόμενοι να είναι ενωμένοι και το συνδικάτο συμπαγές, ενάντια σε όλα όσα γίνονται αλλά και σε αυτά που έρχονται, δυστυχώς συνεχίζεται αυτή η εσωστρέφεια και η κατευθυνόμενη στοχοποίηση από «κάποιους» συγκεκριμένους, με σκοπό την απαξίωση προσώπων αλλά και των ίδιων των ρόλων και των θεσμών του συνδικάτου (διευκολύνοντας αφάνταστα το έργο αυτών που επιβουλεύονται την Εταιρεία και τους εργαζόμενους, βγάζοντάς τους με τον τρόπο αυτό από την δύσκολη θέση που έχουν περιέλθει).
Πρωταγωνιστές είναι οι γνωστοί σε όλους δούρειοι ίπποι των «κίτρινων γιλέκων» αγωνιστές του ΣΕΚΕΣ, που βλέποντας κανείς την συνδικαλιστική τους πορεία τα τελευταία χρόνια, μια είναι απέναντι από την Διοίκηση κατηγορώντας την ως αντεργατική και μόλις βρεθεί σε δύσκολη θέση τρέχουν να τείνουν χείρα βοηθείας, διευκολύνοντας το έργο της, μην ξεχνώντας βέβαια την ιδεολογική προέλευσή τους (βλέπε βίντεο και φωτό με τον νυν πρωθυπουργό από την επίσκεψή του στην ΕΥΔΑΠ). Απρόσμενος σύμμαχός τους αυτή την χρονική περίοδο είναι η παράταξη της «νέας» και «καθαρής» ΔΑΚΕ, που ενώ εγκαλεί από την μία πλευρά την Ομοσπονδία και το Προεδρείο να αντιδράσει εναντίον της Διοίκησης, από την άλλη την πιο κρίσιμη στιγμή της δίνει το οξυγόνο που χρειάζεται για να μην αναγκαστεί να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει υπογράψει απέναντι στους εργαζόμενους της Εταιρείας.
Η παράταξη της Συμμαχίας αντίθετα με ότι δήλωνε μετά τις εκλογές της Ομοσπονδίας τον Ιούνιο του 2017, ότι θέλει να αποκοπεί από τα βαρίδια του παρελθόντος (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ) και από τους γυρολόγους του ΣΕΚΕΣ και να προχωρήσει επιτέλους η Ομοσπονδία μπροστά, άλλαξε στάση ξαφνικά και αντί για την σωστή διαχείριση και διοίκηση της Ομοσπονδίας, έχει συμμαχήσει με τις απαξιωμένες από τους εργαζόμενους παρατάξεις ΣΕΚΕΣ και ΔΑΚΕ και διοικεί από το παρασκήνιο την Ομοσπονδία (διαμόρφωση μια νέας συνδικαλιστικής ενότητας την λένε όλοι τους από την ομάδα των 11 σε πανομοιότυπες ανακοινώσεις το τελευταίο χρονικό διάστημα).
Ενδίδει δε συνεχώς στα σχέδιά τους, εκβιάζει για πρόταση μορφής προς το πρόσωπο του Προέδρου της Ομοσπονδίας, λέγοντας ότι είναι και οι ίδιοι εκβιαζόμενοι από τους υπόλοιπους των άλλων παρατάξεων και άρα υπέκυψαν σε αυτές με τις όποιες συμφωνίες κάτω από το τραπέζι.
Τώρα πια το σχέδιο αυτό παίρνει σάρκα και οστά στην πράξη με το χθεσινό Δ.Σ. της ΟΜΕ και την παραβίαση κάθε ήθους, αξίας και νομιμότητας.
Συναδέλφισσες & συνάδελφοι,
Ως Πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ αλλά και ως επικεφαλής της παράταξης της ΑΚΕ σε αυτήν, σας δηλώνω τα παρακάτω απαντώντας ταυτόχρονα στις ψεύτικες κατηγορίες που μας αποδίδονται:
Συμπληρωματική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Η συμπληρωματική ΣΣΕ που υπογράφτηκε από την «ομάδα των 11» με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, το μόνο θέμα που έλυσε, από τα 5 τουλάχιστον που ήταν προς διαπραγμάτευση (μισθολογική εξέλιξη του προσωπικού, επαναφορά τριετιών, μονιμοποίηση Τεχνικών Ασφαλείας, Συμβασιούχων Ιατρών Υγειονομικής Υπηρεσίας και Υδρονομέων, κάλυψη εξόδων μετακίνησης εργαζομένων, μερική ενσωμάτωση της ΑΤΑ) ήταν το τελευταίο δηλ. η μερική ενσωμάτωση της ΑΤΑ στους βασικούς μισθούς των εργαζομένων αυξάνοντας τα μισθολογικά τους κλιμάκια.
Εκτός από τα μισθολογικά κλιμάκια, δε δόθηκαν ποτέ στην γνώση της Ομοσπονδίας τα αναλυτικά οικονομικά στοιχεία του σεναρίου της ΑΤΑ που ενσωματώθηκε (τι ποσοστό της ΑΤΑ χάθηκε οριστικά άραγε;). Ο κάθε συνάδελφος θα δει τι χρήματα παίρνει μετά την ενσωμάτωση στον φάκελό του, δηλαδή κατόπιν εορτής.
Από αυτά που γνωρίζουμε: (α) Η διαστρωμάτωση των ποσών που θα πάρουμε παρουσιάζει μεγάλη και άνιση ανακατανομή του ποσού των 6.000.000 ευρώ (3.500.000 ευρώ κουπόνια και 2.500.000 ευρώ ωφέλεια) που δινόταν πρώτα ισόποσα στους 2.289 εργαζόμενους της ΕΥΔΑΠ. Ξεκινά από 0 ευρώ και φτάνει ως 7.000 ευρώ μικτά (με ότι αυτό συνεπάγεται) τον χρόνο, (β) 83 συνάδελφοι τουλάχιστον θα φτάσουν στο πλαφόν και δεν θα πάρουν τίποτα, (γ) 486 συνάδελφοι θα δουν διαφορά στο δώρο που παίρνουν (προς τα κάτω), (δ) 292 συνάδελφοι θα χάσουν όλο το δώρο που παίρνουν, (ε) το 65% των συναδέλφων θα πάρει λιγότερα ή τα ίδια χρήματα με αυτά που έπαιρνε μέχρι σήμερα με τα κουπόνια και την ωφέλεια, (στ) Η υπογραφή της έγινε μετά την λήξη του Ν.4024(31-12-2018), χωρίς να ληφθεί υπόψη ότι η Διοίκηση έπρεπε αυτομάτως να επαναφέρει τους μισθούς των εργαζομένων στην κατάσταση πριν την εφαρμογή του, όπως άλλωστε έχει υπογραφεί στις ΕΣΣΕ του 2012,2015,2018 από τα δύο συμβαλλόμενα μέρη δηλ. την Ομοσπονδία και την Διοίκηση.
Αυτοί που υπέγραψαν, δέχτηκαν όλα τα παραπάνω, και την μερική ενσωμάτωση της ΑΤΑ στο μισθολογικό καθεστώς με τις περικοπές του Ν.4024 και με ένα ποσοστό 8% επιπλέον περικοπής.

Ποιος συνδικαλιστής σεβόμενος τους εργαζόμενους αλλά και τον εαυτό του, αντίθετα με αυτά που έχει υπογράψει στις προηγούμενες συμβάσεις θα πήγαινε να συνυπογράψει μια τέτοια σύμβαση που δεν είναι συμφέρουσα για όλο το προσωπικό; Ποιος θα πήγαινε να υπογράψει σύμβαση που θα μειώνει τις αποδοχές έστω και σε μια μερίδα του προσωπικού; Πόσο δε μάλλον ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας.

Τρανταχτό παράδειγμα το αντίστοιχο συνδικάτο της ΕΥΑΘ στην Θεσσαλονίκη, όπου απαιτεί πίσω όλο το ποσοστό της περικοπής των μισθών τους με τον 4024 και δίνει τον αγώνα του σταματώντας Δ.Σ. και Γενικές Συνελεύσεις της Διοίκησης και δεν πήγε να διευκολύνει την Διοίκηση υπογράφοντας κανένα κατάπτυστο έγγραφο δέσμευσης όπως κάναμε εμείς ως Συνδικάτο.

Όσον αφορά την προσωπική μου στάση ως Προέδρου της Ομοσπονδίας, ουδέποτε κωλυσιέργησα ή έφερα την όποια αντίρρηση, για την συνέχιση του οικονομικού ελέγχου από τον ορκωτό λογιστή (για 20 χρόνια όπως αποφάσισε ομόφωνα το συνέδριο της ΟΜΕ το 2017). Μόλις ολοκληρώθηκε ο έλεγχος της τελευταίας πενταετίας, ενώ ως Πρόεδρος επανειλημμένα έθεσα το θέμα της άμεσης συνέχισης του ελέγχου και για όλα τα προηγούμενα χρόνια, σύμφωνα και με την σύμβαση που έχουμε με την εταιρεία που πραγματοποιεί τον έλεγχο, οι παρατάξεις (Συμμαχία, ΣΕΚΕΣ, ΔΑΚΕ) δεν έχουν μέχρι σήμερα ψηφίσει τις εισηγήσεις μου για αυτό το θέμα. Γιατί αρνούνται; Τι τους φοβίζει και δεν εφαρμόζουν την ομόφωνη απόφαση του Συνεδρίου;
Αποκορύφωμα δε αποτελεί το Δ.Σ. που συγκάλεσα στις 17-12-2018. Οι παρατάξεις: Συμμαχία (Η. Κορλός, Γ. Ραντίτσας, Μ. Ματαράγκας, Α. Αλεξανδρόπουλος), ΔΑΚΕ (Σ. Κωστοπούλου, Κ. Πατακιάς, Δ. Κυρίτσης, Μ. Λιάπη), ΣΕΚΕΣ (Α. Μερσινιάς, Ν. Βασιλειάδης, Α. Φωτόπουλος) δεν προσήλθαν στο Δ.Σ., με αποτέλεσμα να μην υπάρχει απαρτία και να ματαιωθεί, καθυστερώντας επίτηδες την διαδικασία, ενώ ο ορκωτός λογιστής περιμένει την εντολή από το Δ.Σ. της ΟΜΕ για να προχωρήσει. Η ευθύνη και η υπαιτιότητα βαρύνει αποκλειστικά τα μέλη του Δ.Σ. που σας αναφέρω παραπάνω, όπου έχοντας μια περιστασιακή πλειοψηφία στην Ομοσπονδία, με την στάση τους και την μη ψήφιση των εισηγήσεών μου, καθυστερούν την όλη διαδικασία, έτσι ώστε οι ευθύνες να πέσουν στο Προεδρείο της ΟΜΕ, ενώ όλες οι απαιτούμενες ενέργειες έχουν γίνει εμπρόθεσμα. Κατηγορούν δε συγκεκριμένα εμένα αλλά και τα υπόλοιπα μέλη της ΑΚΕ με την επιστολή τους, ότι έχει οδηγηθεί σε δυσμενή θέση η ΟΜΕ με τον έλεγχο από τις εισαγγελικές αρχές επί των οικονομικών, ενώ η καταγγελία κατά παντός υπευθύνου και όχι μόνο κατά της ΑΚΕ έχει γίνει από τους Κυρίτση, Μερσινιά και Σκόνδρα τον Αύγουστο του 2018, σύμφωνα με την ενημέρωση από τον πραγματογνώμονα του εισαγγελέα. Δηλαδή ελέγχεται όλο το Δ.Σ. και όποιος έχει στοιχειώδεις γνώσεις καταλαβαίνει τι σημαίνει αυτό. Άρα σε δυσμενή θέση την Ομοσπονδία την έχουν φέρει αυτοί που έκαναν την καταγγελία και όχι εμείς που κατηγορούμαστε.
Το Συνέδριο της Ομοσπονδίας δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμα, διότι έχει πάρει απόφαση το Διοικητικό Συμβούλιο να ολοκληρωθεί πρώτα ο οικονομικός έλεγχος από τον Ορκωτό λογιστή και την Ελεγκτική Επιτροπή μέχρι τον μήνα Οκτώβριο του 2018. Όσο λοιπόν καθυστερεί ο έλεγχος καθυστερεί και η σύγκληση του Συνεδρίου της Ομοσπονδίας. Όλα τα υπόλοιπα που γράφονται και που λέγονται από «διάφορους» είναι επικοινωνιακά παιχνίδια, με σκοπό να πλήξουν το κύρος της Ομοσπονδίας.
Η εισήγησή μου μάλιστα ως Προέδρου, αλλά και της παράταξής μου, είναι να πάμε σε ανοιχτό συνέδριο με την συμμετοχή όλων των εργαζομένων και να τοποθετηθούμε όλοι μπροστά τους. Γιατί άραγε δεν έγινε δεκτή μέχρι σήμερα αυτή η εισήγησή μου; Τι φοβούνται οι συγκεκριμένοι συνδικαλιστές;
Η παρουσία μου ως Προέδρου τόσο στην Ομοσπονδία αλλά και σε όλους τους χώρους εργασίας είναι συνεχής. Συμμετέχω ανελλιπώς σε όλες τις εκδηλώσεις των Σωματείων και των εργαζομένων, ακόμα και της Διοίκησης. Η επικοινωνία μου με τους εργαζόμενους είναι καθημερινή, τόσο προσωπική όσο και τηλεφωνική και ηλεκτρονική. Κανένα αίτημα συναδέλφου δεν έχει μείνει αναπάντητο και γίνονται πάντα όλες οι ενέργειες για να ικανοποιηθεί. Μάλλον αυτοί που με κατηγορούν, δε βρίσκονται εκεί για να με δουν (ούτε στα γραφεία της Ομοσπονδίας ούτε στους χώρους των εργαζομένων). Δεν εμφανίζονται βέβαια φοβούμενοι την κατακραυγή των συναδέλφων, μην έχοντας να δώσουν πειστικές απαντήσεις π.χ. κοπή πίτας ΕΥΑΕ και συνάντηση Διευθύνοντος Συμβούλου με το προσωπικό στον Περισσό με μεγάλο αριθμό εργαζομένων.
Συναδέλφισσες & συνάδελφοι,
Από το 2014 που ανέλαβα την θέση του Προέδρου της Ομοσπονδίας, με την τιμή που μου έκαναν οι εργαζόμενοι να με εκλέξουν στην θέση αυτή, ο κύριος στόχος μου αλλά και της Ομοσπονδίας από το 2012 και μετά, ήταν να δώσουμε ένα όραμα στους συναδέλφους μετά τις οδυνηρές περικοπές της Διοίκησης Μπάρδη, ότι θα αποκατασταθούν όλοι μισθολογικά μετά την λήξη των μνημονιακών νόμων.
Η Ομοσπονδία κάλεσε όλους τους εργαζόμενους σε κινητοποιήσεις αλλά και δικαστικές προσφυγές, για τις αντισυνταγματικές περικοπές που υπέστησαν. Κατηγορηθήκαμε πολλές φορές ότι δίνουμε ψεύτικες ελπίδες στους εργαζομένους, γιατί εκείνη την εποχή ήταν ακαθόριστο πότε θα έληγαν τα μνημόνια και οι νόμοι τους. Έγιναν αγώνες μιας 5ετίας τουλάχιστον και τώρα επιτέλους φτάσαμε στο σημείο που περιμέναμε και από 1-1-2019 δεν ισχύει ο Ν.4024.
Τώρα λοιπόν που φτάσαμε κοντά στη δικαίωση του στόχου που είχαμε βάλει ως συνδικάτο της ΕΥΔΑΠ, μετά από τόσους αγώνες, με υπογραφή δική μας πάλι συνεχίζουμε τις κατάπτυστες περικοπές κατά των οποίων όλοι αγωνιζόμασταν;
Τις επόμενες ημέρες θα πρέπει να καλέσουμε όλους τους εργαζόμενους σε συνάντηση ή σε συνέδριο, για να ακούσουμε την γνώμη τους, η οποία είναι πάντα σεβαστή, και έτσι να διαμορφωθεί η στάση της Ομοσπονδίας από εδώ και πέρα. Βέβαια κάποιοι έχουν λόγους, να μην το θέλουν αυτό.
Κάνουμε σε όλους γνωστό και σαφές, ότι η παράταξή μας δεν θα σταματήσει να διεκδικεί, δε θα αφήσει την ΟΜΕ έρμαιο στα χέρια κάποιων ούτε και θα φιμωθεί από κανέναν.

Ο λόγος πλέον πρέπει και θα δοθεί στους εργαζόμενους.

Με εκτίμηση
Ο τ. ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ
ΣΙΝΙΩΡΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου